Løg / Kepaløg (allium cepa)

 

Dyrkningsvejledning

Løg kan med fordel dyrkes fra frø – hermed bliver der et langt større og mere interessant sortsudbud og desuden kan man slippe for besvær med stokløbning og knap så megen skimmel.

Det er vigtigt at man sår i god tid, hvis man vil have store løg – allerede sidst i februar kan der sås i potter i vindueskarmen ved 15-20° C. I uopvarmet drivhus kan der sås fra sidst i marts i kasser – spørgsmålet er om der under dobbelt beskyttelse kan sås tidligere, måske først i marts…?

 

Der plantes ud i maj, det er vigtigt at temperaturen de sidste uger inden udplantning ikke kommer over 15° C, da planterne så vil tro det er blevet sommer og begynde at danne løg (alt for tidligt!).

 

I 2008 vil jeg for første gang forsøge med såning af løg, den italienske sort ”Ramata di Milano” har jeg valgt pga. dens smukke udseende, størrelse og gode lagringsegenskaber.

Jeg vil så i kasser i et lyst vindue ved 15-17 grader sidst i februar og sætte kassen ud i drivhus i starten af april. I bunden er en næringsrig jord, fx halv kompost, halv pottemuld og helt i toppen en næringsfattig såjord, så spirerne ikke svides af.

Efter et par uger i drivhus, vil jeg sætte kassen på friland, men sætte tilbage i drivhus, hvis der skulle opstå fare for nattefrost.

Sidst i maj plantes ud i en god, næringsrig jord tilsat kompost. Der vandes i tørre perioder.

 

Da sorten er ret sjældent forekommende ville det være rart at kunne producere egne frø, en vejledning for porre, siger at man skal have minimum 20 planter for at bevare en sort. Jeg vil forsøge at sætte 25 løg foråret 2009, som skal have lov til at gå i stok/blomst. De bliver isoleret ved hjælp af insektnet og for at sikre bestøvning vil jeg købe maddiker, som med nogle dages mellemrum kastes ind til løgene for at sikre bestøvning.

 

Dyrkningsvejledninger fra Havenyt.dk:

 

Dyrkning af løg

Stikløg eller såede løg?

Forkultivering af løg

 

 

Sorter 2006

 

Zittauerløg, ”Ramata di Milano”: Stort, ægformet løg. Meget smukt. Et godt gemmeløg. (Seeds of Italy, Franchi Sementi, UK/I 2004).

Sået d. 4/3 i vindueskarm ved cirka 15-16° C, fremspiret d. ?/3 efter ? dage.

Sået d. ??/3 i drivhus, fremspiret d. ?/3 efter ? dage.

 

Aflangt rødløg, ”Long Red of Florence”: Kan bruges som forårsløg. Et sødt løg med gode gemmeegenskaber. (Seeds of Italy, Franchi Sementi, UK/I 2004).

Sået d. 4/3 i vindueskarm ved cirka 15-16° C, fremspiret d. 10/3 efter 6 dage.

Sået d. ??/3 i drivhus, fremspiret d. ?/3 efter ? dage.

 

Zittauerløg, kæmpe. ”Ailsa Craig”: Et kæmpeløg, som kan veje op til 2 kilo under gode vækstbetingelser. Mild smag, kan opbevares i nogen tid, men er ikke et godt gemmeløg.

Så evt. i potter i starten af marts under dobbelt beskyttelse og plant ud i maj. Lad 3 løgplanter blive i hver potte og plant hele potteklumpen uden at dele løgene – løgene vil få en pæn størrelse. (Primafrø 2006)

Sået d. 4/3 i vindueskarm ved cirka 15-16° C, fremspiret d. 13/3 efter 9 dage.

 

Dyrkningsforsøg 2006

 

Metode A

Såning i potter sidst i februar ved 15-20° C. Herefter langsom akklimatisering til drivhuset. Når temperaturen i drivhuset begynder at blive for høj om dagen, sættes løgene på friland om dagen og tages ind, hvis det bliver koldt om natten.

 

Metode B

Såning i starten af marts i drivhuset i små kasser som er dækket med glas (dobbelt beskyttelse).  Når temperaturen i drivhuset begynbder at blive for høj om dagen, sættes løgene på friland om dagen og tages ind, hvis det bliver koldt om natten.

 

Metode C

Såning sidst i marts i drivhuset i små kasser som er dækket med glas (dobbelt beskyttelse).  Når temperaturen i drivhuset begynder at blive for høj om dagen, sættes løgene på friland om dagen og tages ind, hvis det bliver koldt om natten.

 

Metode D

Såning direkte på friland sidst i marts til først i april, så snart jorden er bekvem. Dæk beddene med sort plastik 2-3 uger før såning for at opvarme jorden og dæk med fiberdug efter såning. Så i riller i 1 cm’s dybde. Lug grundigt eftersom ukrudtet vokser hurtigere end løgplanterne i starten.