Melon (cucumis melo)

 

Meloner 2006

 

Dyrkningsvejledning

 

Melon er naturligt hjemhørende i Afrika og kræver dermed en del hjælp for at kunne klare sig i det kølige Danmark…

Følgende tiltag er nødvendige for at forbedre mulighederne for succes:

 

1. Forkultivering: start planterne i potter i en lys vindueskarm cirka midt i april. Vand med 2 promille gødningsvand og pot om, når rødderne fylder potten ud.

 

2. Afhærdning af planterne, dvs. udsæt planterne for tiltagende mængde af lavere temperaturer og vind. Start med at sætte planterne ud i en lun periode og tag altid ind om natten, med mindre det er meget lunt (minimum 13-14° C).

 

3. Planten udplantes på det blivende voksested i en lun periode sidst i maj / først i juni. Har man ikke et drivhus kan man cirka 2 uger før udplantning varme jorden op ved at dække med sort plastik. Husk at forbedre jorden ved at blande kompost/spagnum i jorden. Ved udplantning laves et lille kryds i plastikken, hvor planten sættes. I kølige perioder dækkes evt. med fiberdug/klar plastik – men pas på med plastik om dagen, da det hurtigt kan blive for varmt (temp. bør ikke komme over 40° C i længere tid).

 

Den videre dyrkningssucces afhænger først og fremmest af om bestøvningen forløber planmæssigt. Meloner skal helst have bestøvet flere frugter næsten samtidigt – ellers falder de sidst tilkomne ofte af… Det gælder derfor om at få ansat så mange hunblomster samtidig som muligt og sørge for at få dem befrugtet. Befrugtning kan ske ved at lokke bier og insekter til ved hjælp af en sukkerblanding, fx 50% jordbær/solbær og 50% sukker. Blandingen placeres lige inden for døren af drivhuset. Alternativt kan plantes for bier/insekter attraktive blomster, fx hjulkrone – eller smid afskårne blomster ind i drivhuset med jævne mellemrum – her er hyldebærblomster ofte i sæson.

 

Når frugterne er bestøvet og opsvulmet til størrelsen på en stor ært, kan man lade 2-3 frugter sidde og fjerne resten med en saks. Frugterne er nu så store at man er ret sikker på at de ikke aborterer. (2-3 frugter per plante er forudsat at frugterne kan veje omkring 2 kilo, hvilket i alt giver cirka 5 kilo. Hvis frugterne vejer cirka et kilo, går det nok at lade 5 frugter udvikle sig).

 

Det er nu også evt. tid til en smule beskæring, hvilket kan gøres på mange måder. Jeg foretrækker at lade hovedranken kravle op ad en bambuspind og beskære efter 4 blade. Herved fremkommer 3-4 frugtbærende sideskud, som ligeledes kan bindes op eller kravle ud langs jorden. Kun sideskuddene bærer frugt, hvis de opbindes for at undgå råd, skal man opbinde de tunge frugter. Vælger man at lade frugter komme op i højderne støttes de bedst af et net, som er fastgjort til drivhusets top (brug fx et net fra appelsiner).

Har man plads nok er beskæring ikke nødvendig, men ellers fjernes ikke mere bladmasse end nødvendigt. Lad altid nogle blade være efter frugterne, så de kan trække næring ud til frugterne.

 

Høsttidspunktet er ret forskelligt fra sort til sort… mere kommer snart!

 

Hvordan binder jeg min melon op? (fra Havenyt.dk)

 

Sidste år nåede vores meloner at rådne, fordi de lå på gulvet i drivhuset. Hvordan binder man frugten op, så den stadig kan udvikle sig og få lys nok. Den første er idag på størrelse med en tennisbold, så det er jo op over med et råd. Håber I har et godt råd?

Med venlig hilsen Hanne Hartman

 

Svar:

Det lyder, som om du har melonrankerne til at ligge på jorden i drivhuset. Du kan jo også binde dem op. De nye F1 sorter, hvor hovedstammen ikke skal beskæres, kan bindes op som agurker. Hvis det er ældre sorter, hvor man kniber skuddet over 3–4 blade og derved får 3–4 sideskud, kan disse også bindes op til lodrette snore eller på en eller anden form for udspændt net eller espalier.

Opbinding i net

Hvis de ligger på jorden, rådner de, så de skal løftes op fra den fugtige jord og helst placeres i solen. Jeg har ingen erfaringer med dette, men squash kan man på friland »redde« ved noget så simpelt som at lægge dem op på en mursten. Ellers må du etablere en opbinding i net – se nedenfor.

Meloner kan blive store og for tunge til, at en opbunden plante kan bære vægten. Man binder derfor de enkelte frugter op i net. Du kan bruge de røde plastnet, som du får appelsiner i – de er fine, men måske ikke så dekorative.

Med venlig hilsen Karna Maj

 

 

Sorter

Musk-meloner (Cucumis melo var. Reticulates)

 

Delicious 51

Cucumis melo var. reticulates (Musk-melon)

Delicious 51
77 dage.

Sukkerindhold: ?

Fremelsket af Dr. Munger ved Cornell som en tidlig moden efterkom til “Bender's Surprise”. Tolerant over for svampesygdommen fusarium wilt (race 1).

Rund-oval muskmelon på cirka 1,5-2 kilo. Laksefarvet-orange sødt, velsmagende kød. Tidlig moden. Pluk når frugten selv slipper ranken (full slip).

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds (2005)

 

Early Hanover

Cucumis melo var. reticulates (Musk-melon)


Saftig og sød muskmelon med grønt kød vejer omkring et kilo. En berømt melon omkring starten af det 20. århundrede og introduceret i 1895 af frøfirmaet T.W. Woods & Sons of Richmond, Virginia.

For bedste smag bør frugterne plukkes lige akkurat før de let og velvilligt slipper ranken. Tidlig moden og giver et stort udbytte.

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds (2005)

 

Jenny Lind

 

Banana / Pink Banana

Frøkilde: Anioleka Seeds UK (2004)

 

 

Golden Jenny

Cucumis melo var. reticulatus

80 dage.
En orange-kødet version af Jenny Lind udviklet af master seed saver, Merl Neidens. Mere kraftig, kompakt og frugtbar end den originale grøn-kødede Jenny Lind.  Plantens korte ranker går amok og producerer mange søde muskmeloner på omkring et kilo. Tidlig moden.

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds (2005)

 

 

Green Machine / Ice Cream

 

80-85 dage.

Sukkerindhold: ?

Kraftige, kompakte ranker producerer grøn-kødede meloner på omkring et kilo i et utroligt tempo! Fantastisk god og sød smag. Beskrives af Baker Creek som en afgørende forbedring af meloner fremelsket af Merl Neidens, ekspert i dyrkning af traditionelle sorter og planteudvælgelse. Fremkommet ved krydsning af ”Jenny Lind” og ”Kansas”

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds (2005)

 

Charentais / Cavaillon

Cucumis melo var. Cantalupensis (cantaloupe-melon)

80 dage.

12¼° Brix.

Meget berømt fransk melon stammende fra det vestlige Frankrig, nærmere bestemt Poitou-Charentes-regionen. Meget dyrket i den sydfranske by Cavaillon, hvorfor dette sortsnavn nogle gange benyttes synonymt.

Meget velsmagende og stærkt duftende.

 

Petit Gris de Rennes

Cucumis melo var. Cantalupensis (cantaloupe-melon)

80 dage.

14° Brix.

Melonbogs-forfatter Amy Goldman udråber denne melon til ”la créme de la cr´me” blandt de franske meloner – og sender dermed Charentais ned på 2. pladsen! Smagen beskrives af Amy som brunt sukker, nærmere end stødt melis…

Stammer fra den franske by Rennes, hvor den i biskoppen af Rennes’ have blev opdaget for mere end 400 år siden. Navnet betyder ”lille grå fra Rennes”, hvor grå hentyder til skindets farve før frugten modner.

Vejer lige i underkanten af et kilo.

 

 

Ha’Ogen (Ogen) / Israel

Cucumis melo var. Cantalupensis (cantaloupe-melon)


80 dage.

Sukkerindhold: 11° Brix.

Associeres med Kibbutz Ha’ogen i Israel, men menes i virkeligheden at stamme fra Ungarn. Ha’Ogen betyder ”Ankeret” på hebraisk.

Meget velsmagende og stærkt duftende. Giver gode udbytter.

 

Sakata's Sweet

Cucumis melo var. Conomon (Conomon-melon)

80 dage.

14½° Brix.

En japansk sort med spiseligt skind. Har sødt kød i modsætning til de fleste andre conomon-meloner, som i Asien bruges til syltning. Melonerne vejer cirka 225 gram. Kan af og til have en metallisk/saccharin-agtig smag.

 

Tigger

Cucumis melo var. (?)

80-85 dage.

Sukkerindhold: ?

Meget aromatisk og velsmagende melon med et unikt udseende. Zig-zig-striber i rød og gult – enkelte rent gule frugter kan forekomme. Vejer 400-500 gram.