Bladselleri / blegselleri (apium graveolens var. dulce)

 

Dyrkningsvejledning

 

Tilhører den skærmblomstrende plante-familie (apiaceae), hvor vi også finder gulerod, persille, persillerod, koriander…

 

Forkultiveres ved at så i starten af marts i vindueskarm. Dæk kun næsten frøene med et tyndt drys jord og stil lyst ved 16-20° C, så vil de spire i løbet af 14 dage. Tynd ud til 3-4 cm’s afstand, så kan man vente med at prikle om til lidt før 1. maj, gerne et par dage inden de sættes i drivhus. Plant da i kasser med 10 cm’s afstand.

Dyrkes herefter så lyst som muligt og ved en ideel væksttemperatur på 17° C – ikke under 13° C, da dette vil få planterne til at sætte blomst i stedet for at udvikle blade og stængler. Sæt evt. ud i drivhus om dagen hvis temperaturen er i orden, således at planterne får lys og bliver kraftigere og langsomt afhærdes. Planterne må aldrig mangle vand under kulturen. Omkring 1. maj kan man sætte planterne ud i drivhuset, men hold øje med nattefrost!

De to sidste uger i maj stilles planterne på friland til afhærdning og sidst i maj til først i juni udplantes.

Plant i bede (helst halvskygge) som er tilført rigelige mængder kompost og en smule dolomitkalk. Desuden gerne opvarmet med klar plast et par uger i forvejen…

Plant tæt således at planterne selvbleger i et vist omfang – dvs. 15 x 15 cm. Jorddæk gerne med tang, da tang indeholder mineraler, som planterne har brug for.

 

Høst fra sidst i juli til frosten sætter ind. Da bladselleri ikke tåler frost er det vigtigt at høste før den første nattefrost, som ofte er sidst i september til først i oktober.

Kan godt lide en næringsrig jord.

 

Vejledning fra Havenyt.dk:

 

Blad- og Knoldselleri

 

 

Sorter 2006

 

Lathom Self Blanching

En selv-blegende sort, som skal plantes tæt for bedst blegning – dvs. med 25 cm’s afstand i alle retninger.

Frøkilde: Thompson & Morgan, UK 2006.