Koriander (coriandrum sativum)

 

Koriander bruges både som tørt krydderi (frøene) og frisk krydderurt (bladene). Bladkorienader kaldes I engelsktalende lande for cilantro.

 

Hvor man I det danske køkken tidligere udelukkende brugte frøene som krydderi, er det i de senere år er det blevet mere og mere udbredt at bruge bladene på same måde som med fx persille eller basilikum. Koriander har en stærkt parfumeret duft og især når det gælder frøene kan det være en god idé at bruge små mængder til at begynde med.

 

Botanisk set er koriander et et-årigt medlem af skærmblomst-familien (apiaceae), hvortil fx også persille og gulerod hører.

 

Planten når en højde på 50-70 cm og blomstrer i juni-august afhængig af såtidspunkt og klimaforhold. Det er de tre-lappede blade som planten starter med at producere, som er velegnede til fortæring.

Under blomstringen er planten en nydelse for øjet – de små hvide blomster sidder I halvskærme og ligner nærmest et slør. Frøene starter ud som grønne, men høstes først som brune, hvor de har fået deres parfumerede smag. De kan nu bruges til næste års udsæd. Hver frøkapsel indeholder 2 frø – således at der ved 100 % fremspiring vil komme dobbelt så mange planter som frø sået. Lad evt. Nogle få frø sidde på planten, så vil de selvså til næste år…

 

Koriander er meget letdyrkelig – der sås i ½ cm’s dybde i en porøs og ikke for tung jord fra midt/sidst I maj.

 

Planteafstanden kunne fx være cirka 2 – 2,5 cm i rækkerne med 30 cm mellem rækkerne. Det kan dog også være en fordel at så tættere dvs. 0,8 – 1 cm mellem hvert frø – dette vil konkurrere bedre med ukrudt. Evt. kan man så senere fjerne hver anden plante.

 

Dyrkningsvejledning fra Havenyt.dk:

 

Koriander

 

 

 

Sorter 2006

 

Frø fra Primafrø købt 2005