Gai Lan – kinesisk broccoli / kål (brassica oleracea)

 

Kinesisk kål, også kaldet Kailaan, Kai Lan eller kinesisk broccoli, har skinnende blå-grønne blade med sprøde og tykke stængler. Gai Lan betyder direkte oversat ”Sennepsorkidé”. Den er meget populær i Chinatown, hvor man finder retten Gai Lan Chinese style i nærmest enhver restaurant – det er kålen som efter en kort kogning svitses på panden sammen med hvidløg og evt. østerssauce.

Tilhører kålfamilien og minder nærmest om en blanding mellem broccoli og grønkål – smagen minder mest om broccoli, men er en anelse sødere.

Det er de tykke stilke, som man primært bruger, men også bladene spises.

 

Denne grøntsag tilpasser sig godt til både koldt og varmt klima og dyrkes i Californien hele året rundt. I Danmark kan der således dyrkes fra jorden er bekvem og 6° C. Det vil ofte passe godt hvis der sås 1 cm dybt fra cirka midt i april. Rækkeafstanden bør være 25-30 cm. Udviklingstiden for planten er 45 dage om sommeren og 55-60 dage forår og efterår.

 

Det tage 10-20 dage for frøene at spire. Tynd ud til 10-15 cm mellem planterne, når de er 4-5 cm store. Efter den første høst af hovedstammen, vil planten danne mange forgreninger for efterfølgende høst.

 

Sorter 2007

 

”Blue Star” (Evergreen Seeds 2006):

En meget blålig sort, som giver et stort udbytte.