Jordskok (helianthus tuberosus)

 

Jordskokker er lette at dyrke og en af de grøntsager, som rent økonomisk bedst kan betale sig at dyrke selv… Der er flere sorter og højden på planterne, som er i familie med solsikke, varierer fra knap en meter til næsten 3 meter! Det er altså muligt at bruge dem som hegn hen over sommeren og efteråret.

 

Der findes flere sorter, nogle tidlige sorter,som blomstrer og nogle senere sorter, som ikke når at blomstre. Fælles for dem begge er at de giver et væld af sprøde knolde, som kan graves op fra sidst på efteråret helt hen til marts/april. De kan blive i jorden vinteren over, problemet er bare at få gravet et lille lager op, når der er en periode med tøvejr og jorden er til at komme i.

 

Ved sidste høst i februar/marts/april (så snart jorden er bekvem) udvælges de pæneste knolde til sætteknolde (dvs de mest runde uden knuder), da de er lettest at skrælle.

 

Knoldene lægges i 15 cm’s dybde med en afstand på 45 cm. Alternativt 60 cm mellem rækkerne og 30 cm mellem planterne. Tilfør en smule velomsat kompost ved lægningen og drys en god gang frisk kompost ud oven på jorden som jorddække. Herefter kan der fyldes på med andet jorddække, fx græsafklip hen over sommeren.

Jordskokker foretrækker en let, sandet jord, men kan også trives i lerjord, forudsat at der iblandes gode mængder sand og velomsat kompost og behandles godt i dybden.

 

Dyrkningsvejledning fra Havenyt.dk:

 

Jordskokker

 

 

I starten af april 2006 købte jeg nogle franske jordskokker af en meget fin kvalitet – store (12 stk. på et kilo), velformede med et rødligt skind – forhåbentlig er sorten blomstrende og nogenlunde tidlig… Knoldene blev lagt d. 11. april. Første høst d. …

 

Billede af mine indkøbte ”læggeskokker”: