Oregano / Merian (origanum vulgare)

 

Mange arter af merian og oregano går under navnet oregano.

 

Der findes en vildtvoksende art I Danmark, men denne skulle ikke være vildt god I køkkenet. Desværre er det ofte denne som bliver solg som frø herhjemme.

 

Jeg har købt frø fra det italienske frøfirma “Franchi Sementi”, som betegner deres oregano “Origano perenne commune”, hvilket vil sige der er tale om en flerårig oregano.

 

Da der hersker stor forvirring omkring sammenblanding af merian og oregano og disses afarter er her lidt afklarende information fra en dansk planteskole som specialiserer sig I urter m.m.:

 

Oregano
(Diverse arter)
Oregano sp.

Oregano er afledt af græsk og betyder noget i retning af "bjergets pryd" eller "glæden ved bjergene".
Dens duft er skabt af Aphrodite som symbol på lykke. Den bruges som beskyttelse mod hekse og djævle. Under hekseprocesserne brændte man vild merian af som røgelse for at djævlen ikke skulle få en chance for at blande sig. Plantes den på grave og trives, er de døde lykkelige. Dufter man til oregano, beholder man sit helbred, tænker klart og har tilfredshed i hjertet. Den hører til planeten Merkur, men er under vædderens tegn.
Der findes flere arter, fra næsten krybende til 1 m. høje med hvide til røde blomster. De fås også i varieteter med gule blade, der som sædvanlig vokser mindre frodigt. De fleste er flerårige stauder. Fælles for dem alle er at de er meget eftertragtede af sommerfugle, bier og insekter i almindelighed.

Der er stor forvirring omkring navne indenfor oregano, men her er hvad vi er kommet frem til foreløbig.

Vild Merian (alm. oregano) Origanum vulgare.
Denne art som findes vild i den danske natur er desværre den som oftes sælges som oregano i Danmark. Den dur ikke i mad efter vores mening! Til gengæld er det en stor flot meget levedygtig staude, der er god til insektlivet, og velegnet medicinsk. Smagen er ikke særlig god, men man bliver vældig søvnig af den.

Fransk Oregano (Pottemerian) Origanum onites.
Minder så meget om alm. oregano, at den knap er interessant. Dog trives den bedre i potter end vild merian. Den er rost i ældre litteratur, men det skyldes sandsynligvis en forveksling med Merian.

Compact Oregano Origanum compactum.
Den dufter langt væk af pizza. Det er en krybende oregano, ca. 20cm høj, der breder sig ligesom f.eks. citrontimian. Den dur bare! og er til og med en hårdfør staude.

Gylden oregano Origanum vulgare cv.
Har samme smag og statur som compact oregano, men vokser langsommere og tåler ikke middagssol. En glimrende kontrastplante med sine gule blade, både i haven og i salatskålen.

Græsk oregano (Vintermerian) Origanum vulgare hirtum eller Origanum heracleoticum.
Denne som regel hårdføre staude med hvide blomster, bliver lidt mindre en den vilde, og udmærker sig ved en meget stærk, næsten peberagtig oreganosmag. Lige noget for enhver chili-elsker.

Pølse oregano Origanum samothrake.
En varietet af græsk oregano, der er en anelse mindre, men endnu stærkere.

Merian (Havemerian eller Spansk Humle) Origanum majorana eller Majorana hortensis.
Smagsmæssigt skiller den sig ud. Den har en dejlig sødmefuld oreganosmag. Den kan herhjemme kun dyrkes som etårig. Den er forholdsvis lavtvoksende med hvide blomster.

De dyrkes i fuld sol, og har ikke specielt meget imod tør jord. Formeres ved deling eller frø (compact og gylden oregano, kan ikke frøformeres). De kan også stiklingeformeres, bedst om foråret.

Som altid er der ingen regel uden undtagelser, de forskellige oreganoer varierer i smag efter årstiden, men det gør det kun mere spændende, at gøre sine egne erfaringer.

Som krydderi kan de anvendes til næsten alt, på nær desserter. Vi bruger dem til alle kødretter incl. fisk. Desuden til brød, urtesmør, salater, i olier og eddiker, supper, sammenkogte retter, leverpostej, frikadeller, som grønt drys og selvfølgelig pizza. Passer rigtig godt sammen med tomater og hvidløg.

Medicinsk er oreganoer brugt som fordøjelsesfremmende middel, mod hovedpine og søvnløshed, hoste, og astma, nervestyrkende, krampestillende, sveddrivende og forkølelse m.m. Bør ikke bruges ved forhøjet blodtryk.

 

 

Dyrkningsvejledning

 

Oregano kan sås direkte fra sidst i maj / først i juni. Det er også muligt at forkultivere inden døre fra april og plante ud i starten af juni. Vælg en beskyttet solrig vokseplads for bedste resultat.

 

 

 

 

Sorter 2006

 

Fra Seeds of Italy, UK (Franchi Sementi)

Origano Perenne Comune

Er dette Vild Merian (origanum vulgare)???

 

 

Fra Nicky’s Seeds, UK 2006

 

Græsk Oregano / Oregano, Greek (origanum vulgare hirtum?)

Fler-årig. Vokser vildt i de græske bjerge. Meget forskellig fra normal oregano, har en stærk/hed aroma. En god jorddækkende plante på solrige steder. Meget aromatisk.

 

Merian, sød / Marjoran Sweet (origanum majorana)

Er et-årig i Danmark, men kan måske med held overvintres på et beskyttet, lunere sted. Stærk, sød og aromatisk smag. Små grå blade og hvide blomster op ad stammen. Da Merian indeholder mange flygtige aromastoffer bør den tilsættes retten lige før servering.