Persille (petroselinum crispum)

 

Denne krydderurt stammer fra Middelhavsområdet og er danskernes yndlingskrydderurt.

Hedder på engelsk ”parsley” og har familierelationer til gulerod, fennikel og pastinak.

 

Dyrkningsvejledning:

 

Så så snart jorden er tjenelig i marts og væbn dig med tålmodighed – så vil frøene spire når temperaturen er til det. Persille tager 3-6 uger om at spire og kræver tilpas med fugtighed i den periode. Dette vil ofte betyde at man må vande i tørre perioder. Dæk evt. med fiberdug for at holde jorden fugtig.

Ønskes ekstra tidlig persille kan det måske med held lade sig gøre ved dyrkning under dobbelt beskyttelse allerede fra sidst i februar…?

 

 

Persillens livscyklus:

 

Persille er en to-årig plante, som det første år opsamler energi i en forgrenet rod (i modsætning til persillerod).

Persille er en ret hårdfør vækst og kan give friske blade langt hen på vinteren – under beskyttelse måske vinteren igennem…

Andet vækstår kan man høste af planterne indtil den sidst i maj begynder at gå i blomst. Bladenes smag og tekstur forringes nu, men kan dog anvendes.

 

Artikel fra Havenyt.dk:

 

Persille

 

 

Sorter 2006

 

Persille, ”Italian Giant”: meget store planter med glatte, mørkegrønne blade.

(Baker Creek Heirloom Seeds, USA 2006)

 

Persille, ”Bravour”: langstammede, kraftige planter med moskrusede tætte hoveder af god tekstur og farve. (Nicky’s Seeds, UK 2006)

 

Persille, ”Envy”: en af de bedste moskrusede sommer/efterårs-sorter.

(Nicky’s Seeds, UK 2006)