Ært (pisum sativum)

 

Der er flere kategorier af ærter, en opdeling kan se således ud…

 

- skalært (runde frø): denne type er den mest hårdføre og kan i det sydlige England sås om efteråret! Her i Danmark sås de som det først hold tidlige ærter i april. I forhold til marværter, har denne type en knap så sød smag pga. et højere indhold af stivelse i forhold til simplere sukkerarter. Jeg dyrker sorten ”Feltham First”, som har følgende egenskaber: lavtvoksende (40-45 cm), tidlig og med smukke, mørkegrønne bælge på 9 cm.

 

- marvært (rynkede frø): sødere end , men til gengæld knap så hårdfør. Tidlige sorter begynder at give bælge efter cirka 70 dage, hovedafgrøde-sorter (main crop) efter 85-100 dage. ”Karina”: 60 cm høje, stærke planter er middeltidlige (early main crop) og har meget ensartede mørkegrønne bælge med 8-10 ærter i hver. Let at høste.

 

- sukkerært (mange tout / sugar snap pea): her kan hele bælgen sammen med de udviklede ærter spises enten rå eller kogt/dampet. Det er vigtigt at høste jævnligt, så planten forbliver produktiv. ”Carouby de Mousanne”: 150 cm høj med lilla blomster og store, flade, søde bælge. Produktiv over 2-3 uger. ”Oregon Sugar Pod” er en af de mest dyrkede sukkerærter. Den bliver 60-70 cm høj og giver et godt afkast af 10 cm lange, 2 cm brede bælge, som er lysegrønne og af mild smag og god kvalitet. De sidder parvist på planten og der kan høstes over lang tid på planten, bælgene vil dog danne ribbe/membran. ”Golden Sweet” stammer fra Indien – en 150-180 cm høj plante som danner lilla blomster og efterfølgende gule bælge med god smag. ”Sugar Ann” er en meget tidlig og pålidelig sukkerært. Danner glatte, lysegrønne 6-7 cm lange, søde og sprøde bælge på 50-60 cm høje planter, som behøver ingen til minimal støtte. Kan sås frem til midten af juli.

 

- ”Aspargesært, tetragonolobus purpureus” en kravlende plante som danner 3 cm lange, vingede bælge, som bruges ligesom sukkerærter. Smager lidt i retning af asparges. Der kan høstes i op til 9 uger, hvis der plukkes og vandes regelmæssigt. Sås i maj måned og er klar med bælge efter cirka 50 dage. 60 x 5 cm planteafstand. Nogle små støttegrene kan være en fordel, men er ikke absolut nødvendigt.

 

Dyrkningsvejledning:

Ærter vil spire ved allerede ved 6 grader Celsius, men at vente til der er 8 grader kan være en god idé, hvilket ofte vil betyde i starten af april. For at have ærter i en lind strøm, kan der sås et nyt hold cirka hver 3. uge frem til midt i juli, hvor de ekstra tidlige ærter såsom ”Sugar Ann” endnu kan nå at give et fint udbytte.