Radis, ræddike og daikon (raphanus sativus)

 

Radiser har en kort udviklingstid på helt ned til 3-4 uger, mens ræddiker/daikon skal bruge 2-3 måneder.

Derfor er små radiser mest velegnede til for- og efterafgrøde, men det kan dog lade sig gøre at så ræddiker med succes lige efter optagning af løg i august. Dæk med fiberdug for at holde jorden fugtig og herefter for at undgå angreb af kålfluelarven samt alle de mange andre fjender/skadedyr, som planter af kålfamilien har.

Sås når jordtemperaturen er på 7-8° C. Dette vil på friland være omkring…

Men det er også muligt at dyrke radiser under dobbelt beskyttelse, dvs. fx i en mistbænk, som står i et drivhus. I så fald vil der kunne dyrkes allerede fra omkring…

Bliv ikke forbløffet hvis op imod en tredjedel af radisen stikker op ad jorden – især hos japanske og kinesiske daikon-radiser er det normalt.

 

Sorter 2006

 

Radiser til både forårs- og efterårsdyrkning.

 

Purple Plum
Smuk globeformet radis med lyselilla skind bliver 2,5 – 3,5 cm i diameter i løbet af kun 4 uger. Kødet er hvidt, sødt og sprødt og bliver ikke træet/stenet.

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006.

 

White Hailstone
En tidlig klassiker – en hvid forårs-radis, som er meget populær pga. dens fantastiske smag. Meget mild og sprød.

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006.

 

Delikat

Giver ensartede røde og aflange rødder med hvid spids. Hurtig til at udvikle sig.

Frøkilde: Primafrø 2006.

 

Easter Egg
Et smukt mix af forskellige farver – fra helt hvid til forskellig grad af rød og lilla. Mild med en god smag.

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006.

 

 

Radiser specielt velegnet til sommerdyrkning

 

Halvlang Skarlagen

God sort til sommer-såninger. Aflange, røde rødder med en stor hvid spids udvikler sig hurtigt.

Frøkilde: Primafrø 2006.

 

Bartender Red Mammoth

Udviklingstid på cirka 35 dage.

Lange rødder på op til 23 cm x 4 cm har skinnede mørkerødt skind og stærkt, sprødt pink kød. Godt afkast.

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006.

 

Rat’s Tail

Sorten dyrkes pga dens talrige sprøde, kødede frøskulpe, som plukkes, når de er unge og cirka ? cm lange. Sås fra sidst i april til august på friland, der kan høstes efter cirka 50 dage. Nogle frøskulpe vil udvikle et lilla skær, disse vil være lidt stærkere. Roden vil ikke være spiselig.

Sås med 30 cm mellem rækkerne og der tyndes ud til 20-25 cm mellem planterne i rækkerne.

Frøkilde: Thompson & Morgan, UK 2006.

 

 

Radiser som nærmest kun egner sig til efterårsdyrkning

 

Shinrimei (Chinese Red Meat, Rose Heart Radish, Watermelon Radish, Beauty Heart, …)

Udviklingstdid på cirka 60 dage.

Shinrimei betyder ”skønheden i hjertet”. En farverig radis fra det historiske Kina. Runde rødder på op til cirka 10 cm i diameter har hvidt og grønt skind – magien består i dens rosenrøde kød, som er meget lækkert sødt og sprødt. Glimrende til salater og stir-fry/wok-retter. Skal dyrkes i køligt vejr og klarer sig bedst om efteråret.

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006.

 

Qingluobo (Chinese Green Luobo)
En gammel, unik og farverig daikon-formet radis fra Nordkina. Det smagsfulde kød er lysegrønt. Gror bedst i køligt klima, bedst til efterårsplantning.

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006.

 

Minowase Daikon (Early Minowase, Japanese Minowase)
En meget berømt og populær Daikon fra Japan. Gigantiske, smukke hvide rødder bliver op til 60 cm lange og 7-8 cm brede. Kødet er meget sødt og sprødt. Egner sig til syltning, råkost/salat, snack, bagning, stir-fry/wok-retter.

Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006.

 

Chinese Rose (Kinesisk rosenrød)

 

 

Dyrkning af frø (fra Havenyt.dk):

 

Hvordan dyrker jeg ræddikefrø?

 

Jeg har i Korea fået frø af en radisse/ræddike som på koreansk hedder chonggak; på engelsk ponytail radish. Af posen fremgår, at den skal såes i august – og det svarer vel nogenlunde til dyrkning af ræddiker herhjemme.

Nu er mine spørgsmål: Kan man mon lave en tidligere såning, eller hvad sker der? Hvis man vil lave frø – er det så en fordel? Jeg forestiller mig, at de måske vil gå i stok/blomst ved såning tidligere. Og hvor længe mon mine frø kan holde sig ved opbevaring i køleskab?

Med venlig hilsen Maria Michel

 

Svar:

De radiser, vi kalder kinaradiser – jeg mener at chonggak er af samme type – plejer at være følsomme overfor kold jord og daglængde. Dvs. at selv om de er toårige, går de meget hurtigt i blomst, hvis de sås om foråret/forsommeren og ved temperaturer under ca. 12 grader (luft). Til gengæld kræver de ofte en meget lang udviklingstid. Hos os skal de nok sås, som du er inde på, sidst i juli eller først i august. De kan tåle og endda vokse ved temperaturer omkring frysepunktet, men de fleste typer skal have ca. 3 måneder at vokse i, før det bliver så koldt.

Det ser ud til, at chonggak måske betyder »ung radis«. I hvert fald bliver denne type syltet og gæret som unge, faste rødder – sammen med bladene. Den skulle være fastere, men også stærkere i smag end andre kinaradiser. Syltningen sker om efteråret eller om vinteren. Men her kunne det evt. være nødvendigt at dække dem med plast eller net til sidst – jeg tror Korea har et længere og varmere efterår end her i Danmark.

Det ville nok være let at få frø fra en tidlig såning. Til gengæld ville man nok forstærke sortens tendens til at gå hurtigt i stok – måske kan man modvirke dette ved kun at tage frø af de planter, der blomstrer sent, hvis der er nogen forskel. Ellers gør man som med f.eks. majroer, gulerødder og rødbeder: tager rødderne op, udvælger de flotteste og mest typiske, og opbevarer dem (i kule, i sand og lignende) indtil de kan plantes ud igen om foråret. Der er nok ikke stor fare for, at der er andre blomstrende radiser, de kan krydses med (de krydses ikke med andre kålplanter). Men da de tilhører kålfamilien og er fremmedbestøvere, skal man have flere planter for at få ordentlige frø fra år til år – ca. 20 ville være godt. Til gengæld kan de sættes meget tæt, og selv om de ikke bliver så store giver de rigeligt med frø.

Radisefrø kan holde sig i ca. 5 år, hvis de opbevares tørt og køligt. De skal være meget tørre, før de kommes på glas og i køleskab. Et koldt rum er også godt. Frøsamlerne vil meget gerne få/købe lidt frø, hvis det lykkes at lave det!

Med venlig hilsen Lila Towle

 

 

Sorter afprøvet 2006 (sortsvurderinger)

 

Under dobbelt beskyttelse

 

Purple Plum

Sået 29/3, spiret d. 10/4, høstet d. efter dage.

 

Easter Egg

Sået 12/4, spiret d. 17/4 , høstet d. efter dage.

 

Friland

 

Delikat

Sået 16/4, spiret d. , høstet d. efter dage.

 

White Hailstone

Sået 16/4, spiret d. , høstet d. efter dage.

 

Bartender Red Mammoth

Sået 16/4, spiret d. , høstet d. efter dage.