Radis, ræddike og daikon
(raphanus sativus) |
Radiser har en kort udviklingstid på helt
ned til 3-4 uger, mens ræddiker/daikon skal bruge 2-3 måneder. Derfor er små radiser mest velegnede til
for- og efterafgrøde, men det kan dog lade sig gøre at så ræddiker med succes
lige efter optagning af løg i august. Dæk med fiberdug for at holde jorden
fugtig og herefter for at undgå angreb af kålfluelarven samt alle de mange
andre fjender/skadedyr, som planter af kålfamilien har. Sås når jordtemperaturen er på 7-8° C. Dette
vil på friland være omkring… Men det er også muligt at dyrke radiser
under dobbelt beskyttelse, dvs. fx i en mistbænk, som står i et drivhus. I så
fald vil der kunne dyrkes allerede fra omkring… Bliv ikke forbløffet hvis op imod en
tredjedel af radisen stikker op ad jorden – især hos japanske og kinesiske
daikon-radiser er det normalt. Sorter 2006 Radiser til både forårs- og
efterårsdyrkning. Purple Plum Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006. White Hailstone Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006. Delikat Giver ensartede røde og aflange rødder med
hvid spids. Hurtig til at udvikle sig. Frøkilde: Primafrø 2006. Easter Egg Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006. Radiser specielt velegnet til
sommerdyrkning Halvlang Skarlagen God sort til sommer-såninger. Aflange, røde
rødder med en stor hvid spids udvikler sig hurtigt. Frøkilde: Primafrø 2006. Bartender Red Mammoth Udviklingstid på cirka 35 dage. Lange rødder på op til 23 cm x 4 cm har
skinnede mørkerødt skind og stærkt, sprødt pink kød. Godt afkast. Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006. Rat’s Tail Sorten dyrkes pga dens talrige sprøde,
kødede frøskulpe, som plukkes, når de er unge og cirka ? cm lange. Sås fra
sidst i april til august på friland, der kan høstes efter cirka 50 dage.
Nogle frøskulpe vil udvikle et lilla skær, disse vil være lidt stærkere.
Roden vil ikke være spiselig. Sås med 30 cm mellem rækkerne og der tyndes
ud til 20-25 cm mellem planterne i rækkerne. Frøkilde: Thompson & Morgan, UK 2006. Radiser som nærmest kun egner sig
til efterårsdyrkning Shinrimei (Chinese Red Meat, Rose Heart
Radish, Watermelon Radish, Beauty Heart, …) Udviklingstdid på cirka 60 dage. Shinrimei betyder ”skønheden i hjertet”. En
farverig radis fra det historiske Kina. Runde rødder på op til cirka 10 cm i diameter
har hvidt og grønt skind – magien består i dens rosenrøde kød, som er meget
lækkert sødt og sprødt. Glimrende til salater og stir-fry/wok-retter. Skal
dyrkes i køligt vejr og klarer sig bedst om efteråret. Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006. Qingluobo (Chinese Green Luobo) Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006. Minowase Daikon (Early Minowase, Japanese
Minowase) Frøkilde: Baker Creek Heirloom Seeds 2006. Chinese Rose (Kinesisk rosenrød) Dyrkning af frø (fra Havenyt.dk): Hvordan dyrker jeg ræddikefrø? Jeg har i Korea fået frø af en
radisse/ræddike som på koreansk hedder chonggak;
på engelsk ponytail radish.
Af posen fremgår, at den skal såes i august – og det svarer vel nogenlunde
til dyrkning af ræddiker herhjemme. Nu er mine spørgsmål: Kan man mon lave en
tidligere såning, eller hvad sker der? Hvis man vil lave frø – er det så en
fordel? Jeg forestiller mig, at de måske vil gå i stok/blomst ved såning
tidligere. Og hvor længe mon mine frø kan holde sig ved opbevaring i
køleskab? Med venlig hilsen Maria
Michel Svar: De radiser, vi kalder kinaradiser – jeg
mener at chonggak er af samme type – plejer at være følsomme overfor kold
jord og daglængde. Dvs. at selv om de er toårige, går de meget hurtigt i
blomst, hvis de sås om foråret/forsommeren og ved temperaturer under ca. 12
grader (luft). Til gengæld kræver de ofte en meget lang udviklingstid. Hos os
skal de nok sås, som du er inde på, sidst i juli eller først i august. De kan
tåle og endda vokse ved temperaturer omkring frysepunktet, men de fleste
typer skal have ca. 3 måneder at vokse i, før det bliver så koldt. Det ser ud til, at chonggak måske betyder
»ung radis«. I hvert fald bliver denne type syltet og gæret som unge, faste
rødder – sammen med bladene. Den skulle være fastere, men også stærkere i
smag end andre kinaradiser. Syltningen sker om efteråret eller om vinteren.
Men her kunne det evt. være nødvendigt at dække dem med plast eller net til
sidst – jeg tror Korea har et længere og varmere efterår end her i Danmark. Det ville nok være let at få frø fra en
tidlig såning. Til gengæld ville man nok forstærke sortens tendens til at gå
hurtigt i stok – måske kan man modvirke dette ved kun at tage frø af de
planter, der blomstrer sent, hvis der er nogen forskel. Ellers gør man som
med f.eks. majroer, gulerødder og rødbeder: tager rødderne op, udvælger de
flotteste og mest typiske, og opbevarer dem (i kule, i sand og lignende)
indtil de kan plantes ud igen om foråret. Der er nok ikke stor fare for, at
der er andre blomstrende radiser, de kan krydses med (de krydses ikke med
andre kålplanter). Men da de tilhører kålfamilien og er fremmedbestøvere,
skal man have flere planter for at få ordentlige frø fra år til år – ca. 20
ville være godt. Til gengæld kan de sættes meget tæt, og selv om de ikke
bliver så store giver de rigeligt med frø. Radisefrø kan holde sig i ca. 5 år, hvis de
opbevares tørt og køligt. De skal være meget tørre, før de kommes på glas og
i køleskab. Et koldt rum er også godt. Frøsamlerne vil meget gerne få/købe lidt frø,
hvis det lykkes at lave det! Med venlig hilsen Lila Towle |
Sorter afprøvet 2006 (sortsvurderinger) Under dobbelt beskyttelse Purple Plum Sået 29/3, spiret d. 10/4, høstet d. efter
dage. Easter Egg Sået 12/4, spiret d. 17/4 , høstet d. efter
dage. Friland Delikat Sået 16/4, spiret d. , høstet d. efter dage. White Hailstone Sået 16/4, spiret d. , høstet d. efter dage. Bartender Red Mammoth Sået 16/4, spiret d. , høstet d. efter dage. |