Havesyre (rumex acetosa)

 

Kaldes på engelsk for “sorrel”.

Havesyre tilhører ligesom rabarber skedeknæfamilien (polygonaceae).

 

Havesyre er en letdyrkelig bladgrøntsag med en citronagtig, syrlig smag. Dens primære fortrin er at den er meget hårdfør og således kan dyrkes under beskyttelse (evt. dobbelt beskyttelse) og give lidt grønt i vintermånederne.

 

Dens vilde slægtning, skovsyre, er at finde i de danske skove”, men har mindre blade og slet ikke samme produktivitet som den kultiverede form.

Til forskel fra næsten alle blad-salater er havesyre fler-årig, hvilket betyder at man kan nøjes med at så én gang, hvorefter man hvert efterår udvælger planterne med de pæneste blade, deler planterne, og planter dem med jordklump i en mistbænk eller en kasse i et drivhus. 6 planter med 30 cm’s afstand skule sikre masser af blade gennem hele vinteren.

Fransk syre

En af de mere specielle arter, som man kan købe frø af hos Urtegartneriet er fransk syre, Rumex scultatus, som er mere velsmagende end den almindelige havesyre. Kaldes på engelsk for Buckler leaved sorrel eller Buckler’s sorrel.

 

Havesyre

Havesyre er en flerårig plante, som ikke behøver den store pasning, men som trofast giver tidlige, lidt syrlige blade til salat og suppe. Der findes flere sorter med varierende syrlighed