Fransk syre (rumex scutatus)

 

Kaldes på engelsk for “French sorrel”, “Buckler’s Sorrel”, “Buckler leaved sorrel”.

Fransk syre tilhører ligesom rabarber skedeknæfamilien (polygonaceae).

 

Fransk syre er en letdyrkelig bladgrøntsag. De pileformede blade bliver på størrelse med en hånd og har en citronagtig, syrlig smag. Dens primære fortrin er at den er meget hårdfør og således kan dyrkes under beskyttelse (evt. dobbelt beskyttelse) og give lidt grønt i vintermånederne. Populær i Alaska, hvor den overvintrer i hvert fald i den sydlige del af staten.

Planten bliver 30-45 cm høj og tilsvarende bred. Den smukke blomsterstand kan blive over 1 meter høj!

Dens vilde slægtning, skovsyre, er at finde i de danske skove”, men har mindre blade og slet ikke samme produktivitet som den kultiverede form.

Til forskel fra næsten alle blad-salater er fransk syre fler-årig, hvilket betyder at man kan nøjes med at så én gang, hvorefter man hvert efterår udvælger planterne med de pæneste blade, deler planterne, og planter dem med jordklump i en mistbænk eller en kasse i et drivhus. 6 planter med 30 cm’s afstand skule sikre masser af blade gennem hele vinteren.

 

Cream Sorrel Soup skulle være meget velsmagende…

 

 

Sorter dyrket 2006

 

”Buckler Leaved Sorrel” fra Thompson & Morgan 2005.

 

”Sorrel Large French”  (rumex acetosa ?) fra Nicky’s Seeds, UK 2006.

Kræver en fugtig jord, går hurtigt i frø. Disse blomsterstilke bør fjernes for at sikre fortsat god produktion af blade. Meget brugt i fransk madlavning, har en citronagtig smag.