New Zealandsk Spinat (Tetragonia tetragonoides)

 

Tilhører plantefamilien Aizoaceae (middagsblomstfamilen) og er naturligt tilhørende på kysterne ved North South and Stewart Islands i New Zealand samt nogle få steder i Australien. Planten trives på en let jord, gerne næringsrig og kræver fuld sol.

Fordelen ved New Zealandsk spinat i forhold til normal spinat er at den ikke går i frø så hurtigt og altså kan dyrkes om sommeren.

 

Såtidspunkt og dyrkning.

 

Sås tidligt til sidst på foråret i drivhus, når de er store nok til at håndtere får de en individuel potte og plantes ud når risikoen for nattefrost er ovre, som regel sidst i maj. Kan også sås sidst på foråret direkte på voksestedet, men dette giver som regel ikke så gode planter. Opblød evt. frøene i lunken vand i et døgn før såning.

Planterne gror hurtigt til en størrelse på 20 cm i bredden og 1 meter i højden. Når først planten har etableret sig, tåler den en del tørke, men giver bedre udbytte og kvalitet hvis der vandes i tørre perioder.

På Havenyt.dk anbefales plante- og rækkeafstand på 45 cm i alle retninger.

 

Skudspidserne høstes når de er cirka 8 cm lange, hvilket får planten til at danne endnu flere skud. Unge blade er bedst og kan bruges rå i salat, gamle blade får en syrlig smag.

 

 

Anvendelse.

 

Som spinat – bladene indeholder oxalsyre, som fjernes ved at blanchere bladene i kogende vand cirka et minut og hælde vandet fra.