Timian (thymus vulgaris/serpyllum)

 

Selv om vinteren når der er sne og det fryser kan man klippe grene med friske, aromatiske blade.

 

Meget velegnet som prydplante, blomstrer smukt i juli-august.

 

Der findes flere slags timian – alle er fler-årige og vil overvintre de fleste år. Men da planten ikke er fuldt hårdfør, kan det anbefales at dyrke planten i potter og sætte potten et beskyttet sted om vinteren, fx drivhuset. Især afgørende for om timian overlever vinteren er om den står tørt nok – står den og sopper (oftest på tung lerjord) vil chancerne for overlevelse falde drastisk. Man kan evt., mens jorden er ret tør, dække af rundt om planten med plast el. lign…

 

 

I køkkenet kan planten benyttes til flere forskellige retter, fx kødretter, supper og pastaretter. Eller helt simpelt – gulerødder stegt i olivenolie med masser af frisk timian.

 

 

Dyrkningsvejledning:

 

Når først man har en plante i haven vil den sikkert selvså flere planter i nærheden. Alternativt kan planten deles og omplantes om efteråret.

 

Formering kan ske ved at så frø fra maj på friland eller ved at stiklingeformere (forår) eller dele en eksisterende plante (efterår/forår).

 

Pleje af en plante består i at holde den tæt ved nedklipning efter den er afblomstret, eller evt. om foråret. Klip ikke helt i bund, men ned i den grønne del.

 

Det siges at man bør så nye planter med nogle få års mellemrum, da de ellers langsomt vil tabe deres indhold af æteriske olier, som er ansvarlige for krydderurtens ønskede smag. Det er dog nærmere behovet for frisk jord og manglende foryngelse af planten, som er det største problem… Derfor sørg for at skære planten tilbage efter afblomstring, del planten og plant ud på et nyt voksested med nogle års mellemrum.

 

 

Sorter 2006

 

Timian (Thymus vulgaris)

Velkendt og meget udbredt aromatisk krydderurt. Bliver cirka 30 cm høj og blomstrer i juli-september med hvidrosa læbeblomster.

Dyrket siden 2002 i Vejle.

 

Smalbladet timian (Thymus serpyllum)

En stedsegrøn lavtvoksende, tæppedannende sort, som er velegnet til jorddække. Bliver cirka 20 cm høj. Meget aromatisk. Lilla blomster i juli-august.

Frøkilde: Primafrø, DK 2006.