Majs (zea mays L. var. saccharata)

 

Majs smager absolut bedst når de er helt friskhøstede – straks efter plukning begynder de søde sukkerstoffer at blive omdannet til den knap så søde stivelse. Derfor er det en smagsoplevelse at dyrke sine egne majs.

Eftersom majsplanter sået samtidig og dyrket under samme forhold modner deres kolber på nøjagtig samme tid, er det smart at forkultivere nogle få planter i starten af maj måned – herefter kan der på friland sås når jorden er 15° C.

 

Mange af de sorter man i dag kan købe er dyre hybrid-sorter (F1), hvilket betyder at man ikke selv kan tage frø til næste års høst. De har dog den fordel at flere af disse modner ret tidligt i forhold til gamle heirloom-sorter. En god sort som ikke er hybrid-sort er fx Golden Bantam eller Double Standard.

 

 

Dyrkningsvejledning fra Havenyt.dk:

 

Majs

Kamdyrkning af bl.a. majs

Indianerbede

 

Sorter 2006

 

Northern Extra Sweet F1 (The Organic Gardening Catalogue, UK): sået 18 stk. 3/5, fremspiret /5 (forkultivering i drivhus/inde).

Indian Summer (Thompson & Morgan, UK): sået /5, fremspiret /5 (forkultivering i drivhus/inde).

Golden Bantam: sået 12 stk. 3/5, fremspiret /5 (forkultivering i drivhus/inde).

 

 

Andre sorter – evt. 2007

 

Double Standard (The Organic Gardening Catalogue, UK)

Kelvedon Glory F1 (meget tidlig!) (The Organic Gardening Catalogue, UK)

Indian Summer (Thompson & Morgan, UK)